Meteen naar de inhoud

Informatie therapieën

What is: shiatsu, yoga, reflexology etc. Links to relevant practises per therapy type?

The link/button can lead to the “Practices” page and select the ones that offer that kind of therapy

Reflexologie

Reflexologie is een oeroude techniek die niet alleen in het oude China voorkwam, maar ook in Egypte en bij inheemse Amerikaanse stammen gebruikt werd. De moderne reflexologie is ontstaan aan het begin van de 20e eeuw, door de oprichter en arts William Fitzgerald. De meeste reflexologen baseren hier nog steeds hun werk op. 

Reflexologie is gebaseerd op het principe dat de voetzolen en de handpalmen een schematische weergave zijn van het hele lichaam en de organen. Je kunt ze zien als een soort ‘landkaart’ van het lichaam. De individuele delen van de voeten en handen corresponderen met verschillende organen van het lichaam. Als je deze specifieke delen van de handen en voeten masseert, heeft dat effect op de gerelateerde organen, maar ook op de spieren en gewrichten.  

‘Reflectie’ refereert aan de relatie tussen de buitenkant en de binnenkant van het lichaam. Er is aan de ene kant de relatie van de binnenkant uit: elke verstoring van onze interne organen wordt geprojecteerd op de voetzolen en handpalmen. 

Aan de andere kant: stimulatie van een bepaald gedeelte van de huid van de handen en voeten wordt overgebracht naar het corresponderende orgaan.

Reflexologie is een holistische therapie, wat betekent dat een persoon als compleet systeem gezien wordt, niet als losse onderdelen. Reflexologie benadrukt niet alleen het belang van het hele lichaam, maar ook de afhankelijkheden en connecties van de individuele onderdelen van het lichaam. 

Omdat reflexologie een holistische therapie is, gaat het er vanuit dat gezondheid van het geheel belangrijker is dan heling van alleen bepaalde delen. Net zoals in andere holistische therapieën focussen we bij reflexologie niet alleen op symptomen. 

Het is algemeen bekend dat wanneer we alleen aan één deel van het lichaam werken (in dit geval de reflectieve delen die we op de voetzolen hebben), dit kan resulteren in het verplaatsen van energie naar dat lichaamsdeel, maar juist stagneert in andere delen van het lichaam. Hierom masseren we altijd alle delen van de handen en voeten die corresponderen met de interne organen. 

Met een holistische aanpak garanderen we ook dat we de persoon als geheel zien en geen onderscheid maken tussen fysieke, mentale en emotionele levels. Deze drie levels werken namelijk met elkaar samen. Als de balans daartussen wegvalt beginnen symptomen merkbaar te worden (dit kan op fysiek, mentaal en/of emotioneel gebied zijn) en dan weten we dat er iets mis is. 

Reflexologie is de perfecte methode voor iedereen omdat het we er geen instrumenten voor nodig hebben, omdat het een zachte behandeling is en omdat het kan worden gecombineerd met andere technieken om de menselijke gezondheid sterker te maken. 

Reflexologie helpt bij:

– Diepe ontspanning

– Verbetering van de slaapkwaliteit

– Verhogen van de fysieke energie

– Verlichting van vermoeide, zware benen

– Vermindering van rugpijn en gespannen spieren

– Afvoeren van gifstoffen

– Verbetering van het immuunsysteem

– Activatie van bloedcirculatie

– Vermindering van angst en stress